Doprava zdarma na objednávky nad 2 500 Kč.

Jak vypadá psí spánek a umí psi snít?

Jak vypadá psí spánek a umí psi snít?

Vrtá vám hlavou, co se vašemu mazlíčkovi zdá, když během spánku roztomile pohybuje packami nebo štěkne? Budete možná překvapeni, ale spánek psa je velmi podobný lidskému.

Můžeme ho rozdělit na tři fáze:

  1. První fáze nastává ihned, když pes usne. Během ní se projevují právě ty pro mnohé vtipné momenty, kdy pejsek může stále hýbat nohama, což vás vede k přemýšlení, že sní o honění zajíčků. :)

  2. Poté následuje druhá fáze. Ta je klidná a trvá přibližně 45 procent z celkové doby spánku. 

  3. Ve třetí fázi váš čtyřnohý mazlík spí hluboce po dobu 10 až 15 minut. Po této fázi se vrátí zpět k první. Pejskovi se začnou rychle pohybovat oči a sní. U štěňátek snění trvá déle, zatímco dospělí psi sní méně. Snění pejskovi zabere 10 až 15 procent celkového času spánku.

Zpátky k naší otázce, umí psi snít? Jelikož pejsci nemluví, tak nám to potvrdit nemohou, ale vědci se touto otázkou zabývají již několik let a výsledek? Sny se jim podle nich zdají. Vědci se domnívají, že pomocí snů si psi upevňují vzpomínky, které si během dne vytvořili. A co je jejich obsahem? Pejsci pravděpodobně sní o prožitých chvílích se svým majitelem, jídle a jiných aktivitách. Spánkem pes tráví 12-14 hodin, štěňata i starší psi dokonce déle, takže možností ke snění mají v průběhu celého dne dostatek. 

Co myslíte, o čem nejčastěji sní váš čtyřnohý parťák? :)

 

Hledáte nový kvalitní pelíšek pro pejska? Prohlédněte si naši nabídku stylových ortopedických pelíšků zde.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz